Barkács Szalon

Családanya vagyok, aki szabadidejében fúr-farag, barkácsol, dekorál. A szerelés, felújítás manapság már nem férfimunka: lehet mindezt egy kicsit másképp, akár egyedül is csinálni. Segítsük egymást ötletekkel, bevált módszerekkel!

Kommentek

2021.07.16. 17:00 modernmama

Hétvégi küldetés: képkeret felújítás 2000 forintból

Ne hagyjuk, hogy lehúzzanak a képkeretezők! Csináljuk magunk az antik képkeretet: éljük ki a bennünk rejlő graffitist és ússzuk meg az egészet 2000 forintból!

 
Valljuk be, hogy vannak esetek, amikor a keret érdekesebb, mint a kép. Egyes posztmodern festmények esetében az idő azt mutatta meg, hogy a keretért több pénzt lehet kapni, mint magáért a műalkotásért. És őszintén vallja be mindenki: nem volt-e a híres firenzei Uffiziben olyan korareneszánsz remekmű, amelynek témájánál jobban megfogta a nézőjét az egyébként is kétszer akkora aranyozott képkeret.

Nem állítom, hogy nálunk ez a helyzet, de keretet az ember ugye adott képhez és adott helyre választ. Van itthon két térképünk, amelyekhez előző, budapesti kertvárosi lakásunk stílusához illően választottunk zöld és meggyvörös keretet. Most azonban átalakítottuk jelenlegi családi otthonunk előszobáját, amely helyet adott az egyik képnek, és készülünk a nappali (sokadik) átformálására, amely viszont a másik antik térkép hona volt. Ehhez bronz színt képzeltünk el, ám a keretező vállalkozások kissé megleptek az árakkal: abból a 25-30 ezer forintból, amit ezért kértek, a teljes helyiség kifestésének anyagszükségletét is fedezhettük volna. Ezért döntöttünk az igazi Barkács Szalon-megoldás mellett: fessük át!

Feladat nehézsége (1-3): 1 (Aki rendszeresen használ hajlakkot, a festékfújással is elboldogul) 
Munkaidő: kb. 15-45 perc (a képkeret méretétől és állapotától függően) + 24 óra száradási idő
Egy új nagyméretű képkeret ára (amit most megspórolunk):  10-30 000 forint

 

Hozzávalók:

- újságpapír

- ragasztószalag

- egy flakon szórófejes akrillfesték

A munka folyamata

 
1. Előkészítjük a képkeretet a festésre. Kétféleképpen is megóvhatjuk az értékes képet a festéstől. Ha nem túl nehéz kiemelni a keretből, akkor válasszuk le a keretet. Amennyiben bele van ragasztva vagy szögelve a kép a keretbe, akkor a fedő üveglapot kell alaposan letakarnunk. Használjunk újságpapírt és papír ragasztószalagot. Körültekintően kell a ragasztót közvetlenül a képkeret mellé illeszteni úgy, hogy az újságpapírt is az üveglaphoz erősítse.
 
 

2. Vigyük a képkeretet egy tiszta, lefedett területre. Lehetőleg olyan helyiségben végezzük a festést, ahol nincs por és megfelelő a szellőzés. Kiemehetünk a szabadba is, ha nem fúj a szél. Nem szerencsés ugyanis, ha az egy napos száradási idő alatt bármi beleragad a festékbe.

3. Nedves ruhával mossuk le a képkeretet, majd – ha nagyon karcos a felülete – óvatosan csiszoljuk is egyenletesre. (A csiszolást lehetőleg máshol végezzük, mint ahol száradni fog.)

4. Rázzuk néhány percig a festékes flakont.

5. Kb. 20-25 cm távolságból fújjuk a festéket a felületre. Úgy helyezzük el a keretet, hogy festés után már ne kelljen hozzáérnünk, ugyanis még az ujjlenyomatunk is meglátszik a felületen. Ha nem vagyunk megelégedve a végeredménnyel - száradás után - fújjunk még egy-két vékony réteget az előzőre.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://barkacsszalon.blog.hu/api/trackback/id/tr152303688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása