Barkács Szalon

Családanya vagyok, aki szabadidejében fúr-farag, barkácsol, dekorál. A szerelés, felújítás manapság már nem férfimunka: lehet mindezt egy kicsit másképp, akár egyedül is csinálni. Segítsük egymást ötletekkel, bevált módszerekkel!

Kommentek

2010.10.15. 13:43 modernmama

Hétvégi küldetés: újként pompázó bejárat

Az ajtó, amelyik benntartja a meleget

Manapság gyakran szóba kerül az energiatakarékosság főleg, ha fűtésről van szó. Márpedig ilyen hűvös októberben égetővé válik a kérdés. Főleg az olyan házakban, ahol valamiért szökik a meleg. Még a fűtési szezon kezdetén gondoskodni kell arról, hogy a kazán megfelelően működjön, ám a rosszul szigetelt nyílászárók továbbra is rontani fogják a fűtés hatásfokát. Ritkán gondolunk arra, hogy egy régi, elöregedett bejárati ajtó is ludas lehet a túlzott gázszámlában.
 
Persze ne essünk neki akármilyen ajtónak! Győződjünk meg arról, hogy a régi ajtó összeszáradt és a keletkező réseken (főként a díszüveg és a fa találkozásánál) gyakorlatilag átfúj a hideg. Most hétvégén talán még ideális a hőmérséklet a kültéri renováláshoz. Öt fok alatt már nem érdemes nekilátni a festésnek, lakkozásnak, ráadásul a fűtött lakásban mégsem hagyhatjuk órákig nyitva az ajtót. Villámgyors döntéssel és anyagbeszerzéssel vasárnapra egy szép új ajtóval lehetünk gazdagabbak.
 

 

Szükséges anyagok és szerszámok

- csiszolópapír
 
- fatapasz vagy folyékony fa (többféle színben kapható)
 
- vastag lazúr és ecset
 
- szilikon tömítő ragasztos (üvegragasztáshoz)
 

A munka folyamata

 
 
1. A fafelületet csiszoljuk le csiszológéppel vagy dörzspapírral. A fában keletkezett réseket repedéseket kenhető fatapasszal (folyékony fával) tömjük be. Miután megszáradt, újra csiszoljuk le, hogy a felület sima legyen.
 
 
2. A csiszolt fafelületet fessük le vastaglazúrral (fára való festékfajta) egy rétegben, majd finoman csiszoljuk vissza, és vigyünk fel még egy réteget.
 
 
3. Az egyik legfontosabb feladat az üveg és fa találkozásánál a rések megszüntetése. Ehhez szilikonos tömítőanyagot kell benyomnunk a résekbe, amely 1 nap alatt megszárad.
 
 

4. A végeredmény új és jól szigetelt ajtó.

Szólj hozzá!

Címkék: ajtó


A bejegyzés trackback címe:

https://barkacsszalon.blog.hu/api/trackback/id/tr702373862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása