Barkács Szalon

Családanya vagyok, aki szabadidejében fúr-farag, barkácsol, kevés pénzből és nagy lelkesedéssel. A szerelés, felújítás nem csupán mocskos férfimunka: lehet mindezt egy kicsit másképp, nőként is csinálni. Segítsük egymást ötletekkel, bevált módszerekkel!

Kommentek

2010.12.03. 08:00 modernmama

Adventi dekorötletek: karácsony vámpíréknál

Advent az ünnepi készülődés időszaka. Mi barkácsmamik legalább akkora hévvel tervezgetjük az idei karácsonyi lakásdekort, mint gasztrobloggerek az ünnepi menüt. Adventi képsorozatomban ehhez az ünnepi lakberendezéshez keressgéltem tippeket és különleges lakásbelsőket.

Karácsony feketén fehéren

Vámpír rajongóknak

Minimál karácsony

Kristályfa

Csupafehér romantika

Szólj hozzá!

Címkék: ünnep lakberendezés


2010.12.01. 13:24 modernmama

Lila színek és szobák

Maga az elegancia  

Melyik széplelkű hölgy ne álmodozott volna ifjúkorában egy hatalmas lakásról, ahol még egy saját tetőtől talpig lila budoárnak is jut hely? Igen, a lila tipikusan a háziasszony kedvéért kerül a falra. Bár eredetileg a mértékletesség színe, ritkán használjuk visszafogottságunk jelzésére. Inkább kifinomultságunkat, eleganciánkat szeretnénk vele láttatni. Mármint, ha sikerül egy tökéletes árnyalattal.
 

Szólj hozzá!

Címkék: fal festés


2010.11.19. 08:00 modernmama

Hétvégi küldetés: tengerkék fürdőszoba

Aki olyan szerencsés, hogy az idei nyarat tengerparton töltötte már biztosan hiányát érzi a sós levegőnek, a morajló hullámoknak, a vakító fehér és kék színeknek. Aki évek óta csak álmodozik egy ilyen nyaralásról, biztosan szintén szívesen gondol a mediterrán világ csodáira. Aki pedig fürdőszoba felújítás előtt áll, könnyedén csempészhet némi életörömöt, azaz déli hangulatot arra a néhány percre az életébe, amíg reggel és este a fürdőben készülődik.

Tervezgetek, színt keverek

 
A fürdőszobák falai általában fehérek. Mivel gyakran kevés természetes fény szűrődik be ide, ezért inkább szürkének tűnik az a fehér. Tervem a következő: a falakat - egy tisztasági festés keretében - fehérre festem. Mivel nem szeretném, hogy szürkének hasson, egy törtfehér vagy világos krémszínű árnyalat mellett döntök. Nagy felületen ez is fehérnek tűnik majd, mégis lágyabb, kellemesebb hatású lesz.
A legnagyobb, legszembetűnőbb falat viszont kihagyom. Ide megálmodok egy erőteljes kék színt. Ennél érdemes egy kicsit megállni és izgulni, ugyanis a színválasztás az a sarkalatos pont, amelyen a teljes siker áll vagy bukik. Pasztellszínek esetében nem lehet nagyot hibázni, de nekünk most erőteljes kék színre van szükségünk. A tenger megannyi árnyalata közül választhatunk a zöldestől egészen a türkizkékig. Jó szolgálatot tesznek a barkácsáruházakban ingyenesen beszerezhető és hazavihető színkártyák. Ragasszuk fel ezeket celluxszal a falra és nézegessük órákig, akár napokig, amikor arra járunk. Mélázzunk el előttük és hamarosan ráérzünk, melyik árnyalat áll a legközelebb a szívünkhöz. Ne feledjük azonban: nagy felületen picit erőteljesebbnek hat a kiválasztott árnyalat!
 

 

Kellékek 

-   papír ragasztószalag
-   csiszolópapír
-   gipszes tálka (bármilyen műanyag kistál megteszi)
-  spatula
-  festőhenger és lehúzórács
-   kiegészítők

Gletteléstől a kiegészítőkig

 
Miután beszereztük a kellékeket és kikevertettük a festéket, kezdődhet az érdemi munka. Újszerű lakásban egyenletes falnál csak néhány lyukat kell betapasztani glettel (hézagok javítására alkalmas tapasztóanyaggal). Régi, pergő vakolat javítása viszont már szakembert kíván. Vásárolhatunk úgynevezett készglettet is, amelyet már kikevertek helyettünk.
Miután megszáradt a javítás, csiszoljuk egyenletesre a falat, és ha szükséges, ismételjük meg a műveletet egészen addig, amíg a régi fallal egynemű textúrát nem kapunk.
A festés a leglátványosabb, ezért a legkedvesebb része a munkának. Több eszköz közül is választhatunk. Kezdőknek a nagyméretű festőhenger és lehúzórács párosítását javasolom. A szélekhez használjunk vékony ecsetet vagy kishengert. Két rétegben vigyük fel a színt azért, hogy teljesen és egyenletesen fedje be a falat. Az első réteg után általában 4-6 óra száradási időt kell várnunk, ez éppen alkalmas a kiegészítők elkészítésére.
A kiegészítők egyedivé varázsolják kuckónkat, ezért bármilyen szívünkhöz közel álló emlék kifüggeszthető. Lehetőleg színében vagy stílusában passzoljon a helyiséghez. Vásárolhatunk egy hangulatos képet, bekeretezhetjük tengerparti fotóinkat vagy megtölthetünk néhány üvegtégelyt tengeri homokkal. Sötétkék fürdősó és habfürdő is illik a képbe, de kagylókat is szórhatunk a piperepolcra.
 
 

Alapanyagok és árak

 
 MunkafázisAlapanyagÁrak Tipp 
Fal előkészítéseglettelőgipsz 920 Ft / 5 kg  A csomagoláson feltüntetett módon keverjük ki! 
Festéskék színű festék 2200 Ft / 1  l  A kiadósságot a csomagoláson feltüntetik. A színkeverés a barkácsáruházakban ingyenes. 
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: színek festés fürdőszoba


2010.11.18. 13:00 modernmama

Barna színek és szobák

Minimális luxus barnával

A barna a föld színe, a természetességet hangsúlyozza. Már az ókorban az alázatot és az egyszerűséget fejezték ki e színnel. Az 1980-as években épült házak sötétbarna-fehér kontrasztja egy időre elriasztotta a modern lakberendezési stílus kedvelőit alkalmazásától, egészen a minimál térhódításáig. Azóta újból tipikus menő szín a barna, azaz a wenge árnyalat világos bútorok hátterében, vagy akár hangsúlyos alapszínként.
 

Szólj hozzá!

Címkék: színek fal festés


2010.11.11. 08:00 modernmama

Sárga színek és szobák

 

Ragyog, mint a napsugár

A sárga az örök optimisták és a napfény szerelmeseinek színe. Minden évszakban napfényt varázsol a házba, így a déli lakberendezési stílus kifejező színe. Árnyalatai a halvány citromsárgától a narancsig terjednek. Falszínként időtálló szín a sárga, bár az elmúlt években háttérbe került a lakberendezésben. Fabútoroknak tökéletes hátteret nyújt.

Szólj hozzá!

Címkék: színek fal festés


2010.11.09. 14:54 modernmama

Kék színek és szobák

Ahol a víz az úr

Az ég és a tenger színe a kék. Mediterrán országokban hagyományosan az építészet részévé vált a végtelen tengert szimbolizáló kék szín. A görög kisvárosok házai a vakító fehér és vibráló kék színeket védjegyként ötvözik. Ott ez simul a természet kínálta csodákba. Nálunk már kevésbé illik a kék a képbe. Elsősorban egy tágas fürdőbe való, ahol a víz az úr. Másrészt az elmélkedést és megnyugvást szolgálhatja egy meditációs szobában, vagy a dolgozósarokban. Sok fehér bútorral kombinálva akár erőteljesebb árnyalataival is megpróbálkozhatunk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: színek fal festés


2010.10.29. 08:08 modernmama

Gyerekbarkács: így készül a töklámpás

Hétvégi küldetés: farigcsáljunk

A halottak napját nálunk nem várják a gyerekek. Inkább viszolyognak a kötelező temetőlátogatástól. Bár nem célom majmolni a divatos amerikai ünnepet, azt mégis fontosnak tartom, hogy ilyenkor is mókázzunk a kicsikkel. Ezért mi minden évben készítünk töklámpást. Ilyenkor szoktam mesélni lányomnak a már elhunyt rokonokról kedves történeteket. Ez nálunk a megemlékezés kellemesebb formája. Este pedig családilag kilopakodunk a sötétbe és felavatjuk a mi vigyori figuránkat.

-egy (vagy több) kerek, formás tök 

- alkoholos filctoll

- több méretű kés a faragáshoz

- mécses

A munka menete

1. Felnőtt kéz éles pengéjű késsel skalpolja meg a tököt, majd kaparja ki a belsejét.

2. Sok ötletes tökpofit találtunk a neten, amelyből ihletet merített a művésznő. Két szemet, egy orrot és egy vicsorgó szájat felrajzoltam a papírra, amelyeket ő átmásolt a tökre. Ez nehéz feladat egy óvodás kéznek, hiszen a tök felszíne rücskös. Sebaj, faragáskor könnyű korrigálni.

3. A faragást végezzük együtt. A felnőtt haladjon elöl éles késsel, a gyerek fűrészelje véglegesre a figurát tompa hegyű késsel.

Végül este tegyük méltó heyére a töklámpást. Mécsessel az igazi!

6 komment · 1 trackback

Címkék: ünnep sk gyerekbarkács


2010.10.28. 17:30 modernmama

Piros színek és szobák

Sorozatunkban különböző hangulatú szobákat mutatunk be nektek. Talán így könnyebb lesz eldöntenetek, milyenre fessétek legközelebb a nappalit vagy a hálót.

Itt a piros

Néhány éve, amikor házat kerestünk magunknak, jártam egy helyen, ahol a szülői háló tetőtől talpig pirosra (vörösre) volt festve. Úgy éreztem magam, mint egy betolakodó vagy méginkább kukkoló, aki egy szentélybe lépett be, ahol semmi keresnivalója. Ízléstelen túlkapás volt ez a háziaszony részéről, aki nyilván a házaséletét próbálta feldobni ily módon. Legalább a plafont hagyta volna fehéren!

Csodálatos, intenzív, szerelmes szín a piros. Lakásdekoráláskor azonban inkább kiegészítőként mutat jól. Háttérként szépen kiemeli felújított antik bútorainkat, festményeinket. Modern éllettérben is beválik, kisfiúk szobájában is szépen ellensúlyozza a sok barnát és kéket.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: színek festés


2010.10.27. 16:16 modernmama

Zöld színek és szobák

Sorozatunkban különböző hangulatú szobákat mutatunk be nektek. Talán így könnyebb lesz eldöntenetek, milyenre fessétek legközelebb a nappalit vagy a hálót.

Neon, fű, méreg: az ezerarcú zöld

Az egyik legsokoldalúbb festékszín a zöld. Árnyalatai a legkülönbözőbb érzelmek kifejezésére alkalmasak és az összes helyiségben megállják helyüket. Bár a pasztellzöldek a legdivatosabbak, kisebb falfelületeken szépen mutat egy-egy markánsabb, sötét árnyalat is.

Ahány árnyalata, annyi jelentése. Elsődlegesen a természet kifejezőeszköze. Ennek kapcsán a termékenységet is szimbolizálja. A tavaszi színek a fiatalságot, a megújulást és a reményt fejezik ki, a sötét változatok viszont a féltékenységet, a gonoszt és a mérgeket is eszünkbe juttatják.

 
 
Kedvenc színemnek sokoldalúságában rejlik az erénye. Lakásfelújításkor ez a tuti kompromisszumszín férj és feleség, vagy nagyi és kamaszlány ízlése között. Az összes szobában kiválóan mutat, éppen ezért az elmúlt években szinte már elcsépeltük egy-egy divatos árnyalatát. A konyhában és az ebédlőben azért fogjuk vissza magunkat, egyes zöldek kifejezetten elveszik az étvágyat.
 

1 komment

Címkék: színek festés


2010.10.20. 13:11 modernmama

Fekete színek és szobák

Sorozatunkban különböző hangulatú szobákat mutatunk be nektek. Talán így könnyebb lesz eldöntenetek, milyenre fessétek legközelebb a nappalit vagy a hálót.

Feketén fekete

Emlékszem arra a 2008-as Lakástrend kiállításra, amikor a meghökkentés eszköze volt a fekete szín. Beléptünk a luxus anyagokkal és kiegészítőkkel berendezett szobákba, ahol minden fekete volt, még a világítás is. Mintha életre kelt volna az Addams Family című film, amit egyébként nagyon bírok. Húsz perc múlva másra sem vágytam, mint kijutni onnan. Akkor is azon gondolkodtam és most is nagyon kíváncsi vagyok, ismertek-e valakit, akinek bevált a fekete nappali, vagy akár háló?

 

A fekete az éjszaka, a káosz és a világűr jelképe. Kifejeződik benne az élet és halál ellentéte: Egyes hagyományok szerint a gonosz erők és a bűn színe, az ókorban például az alvilág isteneihez társult.
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: színek festés nappali


2010.10.18. 08:00 modernmama

Szürke színek és szobák

Sorozatunkban különböző hangulatú szobákat mutatunk be nektek. Talán így könnyebb lesz eldöntenetek, milyenre fessétek legközelebb a nappalit vagy a hálót.

Szürke: a köd színe

A hamu és a köd színe. Markáns háttérszín, ami szépen kiemel egy élénk színű, vagy egy értékes bútordarabot. A minimál stílushoz passzol leginkább, sötét árnyalatai pedig luxus legénylakásba valók.

Egy merész húzással akár a hálószobát is pingálhatjuk szürkére. Én megtettem. Az eredményt megnézhetitek a legújabb (októberi) Haszon Nőknek Magazinban.

Fotó: Tóth Milán

Szólj hozzá!

Címkék: színek festés hálószoba


2010.10.15. 13:43 modernmama

Hétvégi küldetés: újként pompázó bejárat

Az ajtó, amelyik benntartja a meleget

Manapság gyakran szóba kerül az energiatakarékosság főleg, ha fűtésről van szó. Márpedig ilyen hűvös októberben égetővé válik a kérdés. Főleg az olyan házakban, ahol valamiért szökik a meleg. Még a fűtési szezon kezdetén gondoskodni kell arról, hogy a kazán megfelelően működjön, ám a rosszul szigetelt nyílászárók továbbra is rontani fogják a fűtés hatásfokát. Ritkán gondolunk arra, hogy egy régi, elöregedett bejárati ajtó is ludas lehet a túlzott gázszámlában.
 
Persze ne essünk neki akármilyen ajtónak! Győződjünk meg arról, hogy a régi ajtó összeszáradt és a keletkező réseken (főként a díszüveg és a fa találkozásánál) gyakorlatilag átfúj a hideg. Most hétvégén talán még ideális a hőmérséklet a kültéri renováláshoz. Öt fok alatt már nem érdemes nekilátni a festésnek, lakkozásnak, ráadásul a fűtött lakásban mégsem hagyhatjuk órákig nyitva az ajtót. Villámgyors döntéssel és anyagbeszerzéssel vasárnapra egy szép új ajtóval lehetünk gazdagabbak.
 

Szólj hozzá!

Címkék: ajtó


2010.10.14. 12:58 modernmama

Színek és szobák

Új sorozatunkban különböző hangulatú szobákat mutatunk be nektek. Talán így könnyebb lesz eldöntenetek, milyenre fessétek legközelebb a nappalit vagy a hálót.

Fehér: egyszerű és nagyszerű

A fehér szín a tisztaság és a fény jelképe. Lakberendezésben a legkedveltebb szín, amelynek nagyszerűsége egyszerűségében rejlik. A minimál stílus kifejezője. Megjelenik vallási jelképekben is, ahol az ártatlanságot, a szűziességet és a szentséget is jelképezi. A fehér virág a gyermekáldás jelképe.

 

Szólj hozzá!

Címkék: színek festés hálószoba


2010.10.06. 10:30 afőnök

A bácsi, aki csapban utazik

 

Hogyan győzi le a konzumkultúrát és spórol nekünk 30 ezer forintot, valamint egy csomó szerelést a veresegyházi piacon egy bácsi, aki mindent szétszed?

 
Kétfajta fogyasztói kultúra feszül egymásnak a mai Magyarországon: az egyik a „vedd meg készen és dobd el, ha elromlik” (nyugati hatás), a másik pedig „a mindent meg lehet javítani”. Utóbbi egy kicsit a szocialista hiánygazdálkodás terméke, és sokan lesajnálják az alkatrészgyűjtő és szerszámhalmozó, többnyire idősebb szakikat, ám a válságos idők megmutatják, mégis van a dologban valami. E hétvégén például konkrétan 32 ezer forint.
Bár szeretek szépíteni otthonomon, mégis csak néhány éve költöztünk félvidéki házunkba, így sok megmaradt az egykori városlakóból. Például, hogy a nagyobbik fürdőszobánkban helyet kapott két mosdócsap közül, ha az egyiket nem lehet elzárni, miután kinyitottuk, akkor újat kell venni és cserélni. Súlyosbítva azzal, hogy a mellette álló csapot is cserélni kell, mert ugyanolyat persze már nem lehet kapni. Ez így, ha nem a legdrágább márkákra utazunk is, 30 ezer. Fájna ez ilyen butaságra, halogatjuk is egy éve a vételt.
Ám ekkor megpillantottunk a mentőangyalt: különös formája volt, mert egy kicsit lassú, idős öregúrként tűnt fel szombaton a Veresegyház főútját megbénító, legendás piacon, akinek nem kérdeztük meg a nevét (egy történetben legyen egy név pedig!), ezért hívjuk úgy, hogy a Bácsi, Aki Csapban Utazik. Nos, ő nevéhez méltón mindent árul, ami vízvezetékkel kapcsolatos, ám hálistennek darabokban. Vannak ugyan komplett mosogató-, zuhanyozó-, kád- és egyéb csapok, de vannak ugyanezek apró alkatrészekben. Mindehhez pedig vezetékek, csatlakozók, tömítések, csavaranyák, szifonok és minden csodálatos bőségben, mintha egy marokkói fűszeresstand kavarodását látnánk. Ám káoszról szó sincs, hisz minden darab akkurátusan beárazott, alkoholos filccel megjelölt értékű.
És éppen ez a mi szerencsénk: családilag elámulunk, amikor a bácsi felmutat egy alkatrészt, az egykaros csap karját, amelyet csak rá kell illesztenünk az eltörött helyére (szerszám sem kell hozzá). Mindezt 1500 forintért!

A közvetlen tanulság: akinek csappal kapcsolatos baja van, látogassa meg szerdán vagy szombaton a Bácsit, Aki Csapban Utazik a veresegyházi piacon a Szadához közelebbi oldalon a telefonfülke mellett, mert olcsóbban megoldja, mint bárki. A tágabb morál pedig: minden piac alkatrészek kincsesbányája, érdemes böngészni, ha úgyis arra járunk.

Szólj hozzá!

Címkék: csap


2010.09.30. 13:00 modernmama

A háziasszony esete a festővel

"- És milyen színű legyen a szoba? - kérdezte a festő, miután megállapodtak a munkadíjról, de még mielőtt nekilátott volna a festésnek.

- Hát, valamilyen meleg sárgára vagy barnára gondoltam. Mindegy, csak szép legyen - válaszolta a háziasszony és ezzel már előre elvetette egy igényesen, ötletesen kialakított új nappali lehetőségét."

Szegény háziasszony nem értett a lakberendezéshez, nem olvasott blogot és sohasem hallott a színek tudatos alkalmazásáról. Ti viszont a következő napokban sok érdekességet olvashattok a színek szerepéről a lakberendezésben. Megtudhatjátok például, hogy egy szoba is lehet tavasz, nyár, ősz, vagy tél tipusú; kaptok néhány gyakorlatban használható tippet és jónéhány szép lakásbelsőről készült fotót.

Első tipp: sose bízd a színválasztást másra! (Festőre bízni is tilos.)

Második tipp: sose használj teli színeket, inkább vedd igénybe az ingyenes színkeverést! (Ez nem jelenti azt, hogy nem használhatsz citromsárgát vagy pirosat. De erről majd később...)

Harmadik tipp: sose dönts a festékesdobozon található fotó alapján.

Negyedik tipp: házilagos színkeveréskor mindig a fehér (vagy a világosabb) színhez keverd a színes pasztát és sohasem fordítva.

Ötödik tipp: sose ess neki a teljes felületnek színpróba nélkül. (Először kis felületen kísérletezz és ellenőrizd az árnyalatot száradás után.)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: színek fal festés


2010.09.27. 19:18 modernmama

A nap tippje: ez a kazánporszívózás hete

A fázósabb családok a napokban bekapcsolják a fűtést. Sok lakásban cirkokazánok gondoskodnak a fagyoskodásmentes estékről. Ezeken a helyeken még a fűtési szezon előtt időszerű az éves felülvizsgálat elvégeztetése. A gázkészülékek elpiszkolódása nem tesz jót sem a készüléknek, sem a fűtésszámlának, ezért kell rendszeresen kiporszívóztatni a rendszert. Szakértők szerint kb. 5 százalékkal hatékonyabban dolgozik egy karbantartott masina. Ezt a feladatot csak fűtésszerelő végezheti, ezért most nincs más dolgunk, csak telefonálni.

Szólj hozzá!

Címkék: fűtés kazán


2010.09.24. 08:00 modernmama

A nap tippje: ereszre fel!

Még a nagy őszi esőzések és levélhullás előtt érdemes nekiveselkedni az ereszpucolásnak. Biztosan akad fönt egy-két frizbi és labda, valamint az előző évek levéltermése. Hétvégén ráncigáljuk ki a nagylétrát és gondoljunk arra a rengeteg kalóriára, amit létrázás közben elégetünk. Ha ez nem ösztönöz kellőképpen, azt is elképzelhetjük, hogy az eltömődött ereszből a nagy mennyiségű esővíz a házfalon keresztül távozik. Néhány hét után pedig már a vadiúj tapétánk is elvezeti a vizet... A kellő ösztönzés után húzzunk gumikesztyűt, mert az ereszpucolás nem gyenge idegzetűeknek való. Néha bizony nemcsak a megfáradt levelekhez kell hozzáérni. Pucolás közben azt is ellenőrizzük, hogy a függőleges csövek tetején van-e szűrőkosár. Ha nincs, labda formájúra gyúrt műanyaghálóval tömjük be a lyukakat. Végezetül jutalmazzuk meg magunkat egy szép nagy szelet süteménnyel.

Szólj hozzá!

Címkék: eresz


2010.09.22. 08:50 modernmama

A nap tippje: az olajozás művészete

Az olajozásnak kettős szerepe van: egyrészt meggátolja a rozsdásodást, másrészt kenőanyagként funkcionál. Olajozzunk tehát rendszeresen! Jusson a kültéri bútorok fémalkatrészeire (vékony rétegben),a nyílászárók zárszerkezeteire (évente egyszer), a garázskapu görgőire és a kertkapura is. Használjuk a flakonhoz illeszkedő csőtoldalékot is, hogy a szűk résekbe is bejusson az olaj. 

Szólj hozzá!

Címkék: olajozás


2010.09.21. 13:01 afőnök

Alszik az asztal, meg a szék...

A kerti bútor is olyan mint a gyerek: alvás előtt szépen kimosdatva, csillogóra fésülve helyezzük pihenésre. Különösen igaz ez a téli álomra, amely hosszúra nyúlik, ezért ha nem akarunk tavasszal rozsdakaparással, féléves kosz takarításával és festegetéssel vegyített káromkodást szánni hétvégi programként, kis időt szánjunk nyári vakációinkat a teraszon megédesítő kis barátainkra.


 

 

A sárguló levelek szállingózásával sajnos eljött az ideje a szezonzáró kerti nagytakarításnak is. Kezdhetjük a kerti bútorok téliesítésével, azaz a tisztítás-felújítás-elcsomagolás hármasával. Bármilyen kerti bútorról legyen is szó, nem úszhatjuk meg az évi kétszeri (tavaszi és őszi) karbantartást, feltéve, ha nem akarunk 2-3 évente újat venni. Bár vannak egyszerűbb esetek és nehezebben kezelhető darabok, a felújítást még a fagyok beállta előtt végezzük el.
A divatos, menő és persze elég drága teakfából készült garnitúrát először portalanítsuk, majd mossuk le vízzel. Száradás után kenjük be teakfavédő-olajjal. Én is ezt teszem, ha már annyira adtunk a terasz igényességére, hogy ilyen garnitúrát szereztünk be pár éve.
A műanyag bútorokkal nincs sok gond: Csak le kell súrolni mosószeres vízzel az piszkos felületet. Ezután feltétlenül vigyük fagymentes helyre, mert a műanyag megszürkül a téli mínuszokban.
Ha festett bútoraink vannak, az alapos vizes tisztítás után ki kell javítanunk a lepattogzott festékréteget is. Először csiszoljuk át a sérülés körüli területet, majd fessük át kétszer a hibás részt.
Mielőtt elpakolnánk a bútorokat, szánjunk rájuk még néhány percet. Húzzuk meg a csavarokat, az összecsukható székeket pedig olajozzuk be – persze ez utóbbi helyett választhatjuk azt is, hogy tavasszal testépítő-bicepszfejlesztő programunkat kinyitásukkal kezdjük meg.

Szólj hozzá!


2010.09.17. 17:00 modernmama

Hétvégi küldetés: képkeret felújítás 2000 forintból

Ne hagyjuk, hogy lehúzzanak a képkeretezők! Csináljuk magunk az antik képkeretet: éljük ki a bennünk rejlő graffitist és ússzuk meg az egészet 2000 forintból!

 
Valljuk be, hogy vannak esetek, amikor a keret érdekesebb, mint a kép. Egyes posztmodern festmények esetében az idő azt mutatta meg, hogy a keretért több pénzt lehet kapni, mint magáért a műalkotásért. És őszintén vallja be mindenki: nem volt-e a híres firenzei Uffiziben olyan korareneszánsz remekmű, amelynek témájánál jobban megfogta a nézőjét az egyébként is kétszer akkora aranyozott képkeret.

Nem állítom, hogy nálunk ez a helyzet, de keretet az ember ugye adott képhez és adott helyre választ. Van itthon két térképünk, amelyekhez előző, budapesti kertvárosi lakásunk stílusához illően választottunk zöld és meggyvörös keretet. Most azonban átalakítottuk jelenlegi családi otthonunk előszobáját, amely helyet adott az egyik képnek, és készülünk a nappali (sokadik) átformálására, amely viszont a másik antik térkép hona volt. Ehhez bronz színt képzeltünk el, ám a keretező vállalkozások kissé megleptek az árakkal: abból a 25-30 ezer forintból, amit ezért kértek, a teljes helyiség kifestésének anyagszükségletét is fedezhettük volna. Ezért döntöttünk az igazi Barkács Szalon-megoldás mellett: fessük át!

Feladat nehézsége (1-3): 1 (Aki rendszeresen használ hajlakkot, a festékfújással is elboldogul) 
Munkaidő: kb. 15-45 perc (a képkeret méretétől és állapotától függően) + 24 óra száradási idő
Egy új nagyméretű képkeret ára (amit most megspórolunk):  10-30 000 forint

 

Hozzávalók:

- újságpapír

- ragasztószalag

- egy flakon szórófejes akrillfesték (1990 Ft)

A munka folyamata

 
1. Előkészítjük a képkeretet a festésre. Kétféleképpen is megóvhatjuk az értékes képet a festéstől. Ha nem túl nehéz kiemelni a keretből, akkor válasszuk le a keretet. Amennyiben bele van ragasztva vagy szögelve a kép a keretbe, akkor a fedő üveglapot kell alaposan letakarnunk. Használjunk újságpapírt és papír ragasztószalagot. Körültekintően kell a ragasztót közvetlenül a képkeret mellé illeszteni úgy, hogy az újságpapírt is az üveglaphoz erősítse.
 
 

2. Vigyük a képkeretet egy tiszta, lefedett területre. Lehetőleg olyan helyiségben végezzük a festést, ahol nincs por és megfelelő a szellőzés. Kiemehetünk a szabadba is, ha nem fúj a szél. Nem szerencsés ugyanis, ha az egy napos száradási idő alatt bármi beleragad a festékbe.

3. Nedves ruhával mossuk le a képkeretet, majd – ha nagyon karcos a felülete – óvatosan csiszoljuk is egyenletesre. (A csiszolást lehetőleg máshol végezzük, mint ahol száradni fog.)

4. Rázzuk néhány percig a festékes flakont.

5. Kb. 20-25 cm távolságból fújjuk a festéket a felületre. Úgy helyezzük el a keretet, hogy festés után már ne kelljen hozzáérnünk, ugyanis még az ujjlenyomatunk is meglátszik a felületen. Ha nem vagyunk megelégedve a végeredménnyel - száradás után - fújjunk még egy-két vékony réteget az előzőre.

Szólj hozzá!


2010.09.15. 15:43 modernmama

Nézd meg a házát, jellemezd gazdáját

Mi az, amit elárul rólunk házunk külső képe? Összegyűjtöttem néhány szempontot, amely szinte első ránézésre képet adhat arról, milyen minőségű a házunk. Mintha tükörbe néznénk.

 

1. Izgalmas építészet = stílus

Ha a ház külseje izgalmas, biztosak lehetünk benne, hogy belül is ér minket néhány kellemes meglepetés. Ha tört homlokzatokat, tetőteraszt, elcsúsztatott emeleti síkokat, függönyfalakat látunk, biztosak lehetünk benne, hogy az építő/építtető a tartósságot, a minőségi anyagokat akarta érzékeltetni, amikor a tervezésbe fogott. A megszokott, unalmas külsejű ingatlanokon csak hagyományos megoldásokkal találkozhatunk.
 

2. Hőszigetelés = igényesség

Kopogtassuk meg a ház falát, és nézzük meg, van-e rajta külső hőszigetelés. Ha keményen kopog, nincsen, ha hungarocellszerű anyagot érzünk, akkor van.  Jelentős energia-megtakarítást eredményez a korszerű hőszigetelés, emellett pedig igényességre utal.
 
 

3. Többfrontos tájolás = naprakészség

Ha kívülről szemléljük az épületet, legyen az családi vagy társasház, a legfontosabb, hogy a fő helyiségek megfelelő irányba álljanak. Tévedés tehát, hogy óriási baj, ha a lakás egyes részei északi fekvésűek: a dolgozószoba például kifejezetten ezt kívánja. Ahhoz, hogy a külöböző napi tevékenységeinkben megfelelően elmélyülhessünk segítenek a helyesen kiválasztott égtájak. A nappali és a terasz akkor a legjobb, ha déli fekvésű, így a benapozottság is nagy. Hálószobában előny, ha reggel napsütésre ébredünk: ezt értelemszerűen a keleti fekvés révén valósíthatjuk meg. A konyha legyen napsütötte, attól függően, hogy mikor dolgozunk ott. Ha például vacsorát készítünk a leggyakrabban, tökéletesen megfelel a nyugati fekvés, ám ha hajnali főzők vagyunk, keressünk „keleti konyhát”. A korszerű új építésű lakások legalább kétfrontosak, így valamely részen mindig élvezhetjük a természetes napfényt.
 

4. Látás = A ház szemei: az ablakok

Jól látható, hogy vannak-e olyan helyiségek az ingatlanban, amelyeknek nincsen ablakuk. Jó minőséget sugall, ha minden szobához (beleértve a mellékhelyiségeket és tárolókat is) legalább egy ablak tartozik. Az sem mindegy, hogy mekkorák  és milyen minőségűek a nyílászárók.
 
 

5. Minőségi burkolatok = nagyvonalúság

A legtöbb esetben minőséget sugall, ha a ház külső burkolata más anyagból is áll, mint a vakolat. Mediterrán hatást kelt a szárazon rakott mészkő, amely rusztikus és természetes érzetet kelt. Olcsóbb és szintén rusztikus, hangulatos a téglaburkolat. Városi társasházaknak jobban állnak a nagyméretű mészkő- vagy márványlapok, amelyek patinát és tartósságot sugallnak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: építkezés ablak tervezés hőszigetelés burkolat tájolás


2010.09.12. 12:00 afőnök

Zuhany a nappaliban – szeretjük a lakberendezőket!

Városból vidékre vagy fordítva? Egy középosztálybeli élet bútorokkal és tapétákkal szegélyezett folyamatábrája a Trendszigeten. Emellett feloldjuk a hivatásos lakberendezők és a házi otthonszépítés közötti ellentétet.

 
 
A hivatásos lakberendezők és az autodidakta otthonszépítők között van egy kimondatlan feszültség, pedig az ellentét könnyen áthidalható: hiszen mi is amellett vagyunk, hogy a lakberendező-belsőépítész olyan ötleteket, olyan trendeket mutasson meg, amely a Barkács Szalonban valósul meg. Ők adják a tervet, mi megmutatjuk a valóra váltást. Arról nem is beszélve egyébként – és erre más lapokban írt cikkeink a tanúk -, hogy a lakberendező számos berendezési tárgy, dekoranyag beszerzésekor kedvezményeket tud elérni, így „termelve ki” alkalmazásának az árát.
 
 
A jövőben tehát körvonalazódik egy ilyen irány a blogon, és ehhez mintákat láthattunk az idei Trendszigeten, amelyet a Lakberendezők Országos Szövetsége (LOSZ) rendezett be a BNV-n. Ács Erzsébet, a szervezet elnöke mutatta meg nekünk a 168 négyzetméternyi mintalakást, amely tulajdonképpen nem is egy otthon volt, hanem egy középosztálybeli élet bútorokkal és tapétákkal szegélyezett folyamatábrája.
 
 
A mottó: vidék és város, elmosódott határok. Magunkra ismertünk, hiszen mi egy pesti agglomerációs családi házban lakunk gyermekünk megszületése óta, előtte egy fővárosi lakásban éltük ifjúkori napjainkat. És pont ezt érzékelteti a trendsziget, amely loftlakásként mutatja magát belépéskor, fekete és sötét színekben, modern letisztult formákkal.
 
 
Ehhez egy fajta polgárpukkasztó lazaság is tartozik, hiszen a zuhanyfülkét a nappaliba tervezték, tetőkertet is építettek. Az egyik konyhaajtó helyén pedig érintőképernyős számítógép provokálja a tésztától ragadó ujjú háziasszonyokat.
Amint véget ér a felhőtlen szinglikorszak vagy a párkapcsolat „járunk” része, és megszületik az első sivalkodó kis pelenkapusztító, a legtöbben elkezdenek vágyni az egységnyi területre jutó betonfelület minimalizálására, a csivitelő madarak és gyümölcsfák társaságára, valamint a flexet pótkarként használó nyugdíjas szakik szórakoztató társaságára reggel 6-kor.
 
 
Ezt tükrözi a kiállítás másik, rusztikusabb fele, amely azért némileg az olasz milliomosok anyagi szintjéhez passzítja a vidékiséget.
 
 
De sebaj, a jövőben többet fordulunk a LOSZ-hoz tanácsért, csakis azért, hogy a szakmaiság, trendérzékenység és a saját munka lélekemelő öröme egyesülhessen nálunk, a Barkács Szalonban.
 
 
Fotó: ModernMama

Szólj hozzá!

Címkék: bnv bútor lakberendezés


2010.09.11. 11:06 modernmama

Egy kiállítás gyöngyszemei - szobányi szauna és futurisztikus asztal

Sajnos a válság és a szakadó eső az idei BNV területét is alaposan összerántotta. A kiállítók közül sokan  - kivéve a 300 indiai kendőárust - viszont idén is kiettek magukért. Elhoztam nektek az általam legérdekesebbnek és legszebbnek ítélt cuccokat. Belépő és alapos megázás helyett szerintem nagyjából itt a lényeg - fotelből élvezhető módon.

 

Szeretnéd bővíteni házad még egy szobával? Hiányzik egy kis zug, ahová elvonulhatsz feltöltődni? Ezzel a minitélikertnyi méretű szaunával megúszhatod az építkezést. Az Infraworld (www.infra-world.hu) újdonságai közé tartoznak azok a szaunák, amelyek sókabinként is funkcionálnak. Egyébként, bár 3,5 millióba kerül, ha megépítenénk, négyzetméterárban sem lenne sokkal olcsóbb, nem is beszélve a himalájai sótéglákról benne, amelyeknek már a látványa is enyhítette férjem allergiáját.

Bár már nem vagyok gyerek, nagyon jólesett a Ball Star labdaszéken rugózni néhány percig. A forgalmazó (www.gyerekszek.net) legtöbb gyerekszéke helyes tartásra ösztönöz, ráadásul jól is mutat a gyerekszobában.

A Cardo idén a széplelkű tinilányokra is gondolt. Helyes kamasz-fekvőalkalmatosság - persze rózsaszínben.

 A Kozma Lajos Faipari Szakközépsikola (www.kozmafa.hu) standján ilyen futurisztikus alkotásokban gyönyörködhetünk. Bár nagyon élvezem a famunkákat, ez már túlnő a képességeimen, ez már bútorművészet. Hajrá faiparisok!

Szólj hozzá!


2010.09.09. 10:02 modernmama

Megnyílt a BNV

Tegnap óta látogatható a Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV), ahol minden vérbeli lakásszépítőnek ott a helye. Az „otthonteremtő vásár” most új arculattal, sok új szakmai és szórakoztató programmal, kiállításokkal és hagyományosan rendkívüli kedvezményekkel várja a nagyközönséget. Minden évben új ötleteket leshetünk el a kiállítóktól, ezért én is végigjárom a vásárt és jövő héten megosztom veletek a látottakat.

Ma a nyugdíjasok és a diákok ingyen léphetnek be a vásár területére. Az idősebb korosztályt az Ötvenentúl.hu Egészség és Életmód Szigeten orvosi tanácsokkal és egészségügyi szűrővizsgálatokkal várják. Kétóránként ingyenes borkóstolón is megpihenhetünk és kertmozi hangulatú filmvetítésre is beülhetünk, ha megkeressük a Tér-Film-Zene Fesztivált.

forrás: www.bnv.hu

Szólj hozzá!

Címkék: program bnv


2010.09.07. 10:02 modernmama

A nap tippje: villámgyors restaurálás

Ha bútorrestaurálásra gondolunk, szakértő kezekre bízott hosszadalmas, aprólékos helyreállító munkálatok jutnak eszünkbe. Nyilván, az értékes és sérült bútoroknak nem szabad házilag nekiesni. Ám azokat az elhasználódott tárgyainkat amelyek épek, mi is feldobhatjuk egy alapos tisztítással. Ez ugyanis a restaurálás első lépése, amit akár mi magunk is elvégezhetünk.

Szükséges felszerelések

- szappanos víz

- acélgyapot labda

- bútortisztító folyadék

- pamurrongy

- polírozószer és vatta

A munka folyamata

1. Végezzünk próbatisztítást a bútor egy rejtett részén.

2. Óvatosan mossuk le szappanos vízzel az évek során beszennyeződött felületeket. Ne használjunk túl sok vizet!

3. Bútortisztítóval nedvesítsük be az acélgyapot labdát. Szálirányban végzett mozdulatokkal óvatosan dörzsöljük le a piszkot.

4. Töröljük át a felületet száraz pamutronggyal.

5. Száradás után polírozószerrel is áttörölhetjük a bútort. Így fényes felületet kapunk.

Szólj hozzá!

Címkék: bútor sk