Barkács Szalon

Családanya vagyok, aki szabadidejében fúr-farag, barkácsol, dekorál. A szerelés, felújítás manapság már nem férfimunka: lehet mindezt egy kicsit másképp, akár egyedül is csinálni. Segítsük egymást ötletekkel, bevált módszerekkel!

Kommentek

2021.07.12. 15:43 modernmama

Nézd meg a házát, jellemzi gazdáját

Mi az, amit elárul rólunk házunk külső képe? Összegyűjtöttem néhány szempontot, amely szinte első ránézésre képet adhat arról, milyen minőségű a házunk. Mintha tükörbe néznénk.

 

1. Izgalmas építészet = stílus

Ha a ház külseje izgalmas, biztosak lehetünk benne, hogy belül is ér minket néhány kellemes meglepetés. Ha tört homlokzatokat, tetőteraszt, elcsúsztatott emeleti síkokat, függönyfalakat látunk, biztosak lehetünk benne, hogy az építő/építtető a tartósságot, a minőségi anyagokat akarta érzékeltetni, amikor a tervezésbe fogott. A megszokott, unalmas külsejű ingatlanokon csak hagyományos megoldásokkal találkozhatunk.
 

2. Hőszigetelés = igényesség

Kopogtassuk meg a ház falát, és nézzük meg, van-e rajta külső hőszigetelés. Ha keményen kopog, nincsen, ha hungarocellszerű anyagot érzünk, akkor van.  Jelentős energia-megtakarítást eredményez a korszerű hőszigetelés, emellett pedig igényességre utal.
 
 

3. Többfrontos tájolás = naprakészség

Ha kívülről szemléljük az épületet, legyen az családi vagy társasház, a legfontosabb, hogy a fő helyiségek megfelelő irányba álljanak. Tévedés tehát, hogy óriási baj, ha a lakás egyes részei északi fekvésűek: a dolgozószoba például kifejezetten ezt kívánja. Ahhoz, hogy a külöböző napi tevékenységeinkben megfelelően elmélyülhessünk segítenek a helyesen kiválasztott égtájak. A nappali és a terasz akkor a legjobb, ha déli fekvésű, így a benapozottság is nagy. Hálószobában előny, ha reggel napsütésre ébredünk: ezt értelemszerűen a keleti fekvés révén valósíthatjuk meg. A konyha legyen napsütötte, attól függően, hogy mikor dolgozunk ott. Ha például vacsorát készítünk a leggyakrabban, tökéletesen megfelel a nyugati fekvés, ám ha hajnali főzők vagyunk, keressünk „keleti konyhát”. A korszerű új építésű lakások legalább kétfrontosak, így valamely részen mindig élvezhetjük a természetes napfényt.
 

4. Látás = A ház szemei: az ablakok

Jól látható, hogy vannak-e olyan helyiségek az ingatlanban, amelyeknek nincsen ablakuk. Jó minőséget sugall, ha minden szobához (beleértve a mellékhelyiségeket és tárolókat is) legalább egy ablak tartozik. Az sem mindegy, hogy mekkorák  és milyen minőségűek a nyílászárók.
 
 

5. Minőségi burkolatok = nagyvonalúság

A legtöbb esetben minőséget sugall, ha a ház külső burkolata más anyagból is áll, mint a vakolat. Mediterrán hatást kelt a szárazon rakott mészkő, amely rusztikus és természetes érzetet kelt. Olcsóbb és szintén rusztikus, hangulatos a téglaburkolat. Városi társasházaknak jobban állnak a nagyméretű mészkő- vagy márványlapok, amelyek patinát és tartósságot sugallnak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: építkezés ablak tervezés hőszigetelés burkolat tájolás


A bejegyzés trackback címe:

https://barkacsszalon.blog.hu/api/trackback/id/tr952298266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása