Barkács Szalon

Családanya vagyok, aki szabadidejében fúr-farag, barkácsol, dekorál. A szerelés, felújítás manapság már nem férfimunka: lehet mindezt egy kicsit másképp, akár egyedül is csinálni. Segítsük egymást ötletekkel, bevált módszerekkel!

Kommentek

2010.06.16. 18:07 afőnök

Nem félünk a fúrógéptől! (1.rész)

A fúrógép univerzális szerszám, és női használatra is tökéletesen alkalmas. Megmutatjuk, hogyan válassz.

Nem túlzás azt mondani, hogy a fúrógép használatának elsajátítása az önálló, férfiaktól e tekintetben már nem függő szerelőcsajjá válás egyik legfontosabb lépése. A Ludas Matyi és a Sas-kabaré féle „humor” nem véletlenül épített 2 toposzra: az egyik a nő, aki „egy szöget sem tud beverni”, a másik pedig, aki a fúrógépre, mint a férfiasság titáni megtestesülésére tekintett.
 
Pedig az egész nem ördöngösség, vannak olyan masinák bőséggel, amelyeket egy nő is könnyen tud használni. Ha erre rátalálunk, máris nyertünk, mert egy jó fúrógép nem csak lyukak fúrására alkalmas falban, fában vagy fémben. Szükségtelenné teszi például az izmokat a csavarok be- és kitekeréséhez, tehetünk bele csiszolófejet, amivel fát vagy akár réztárgyakat is megújíthatunk, de a festékek, ragasztóanyagok, malterek kevereséhez is kapható fémből készült keverőfej . (Utóbbira példa modernmama munkája a Haszon Nőknek májusi számában, ahol a fotós meg is örökítette, hogyan keveri a ragasztóanyagot fúrógép segítségével.)

 

Akkus a nyerő

Elsőként hadd tegyem le a voksomat az akkus fúrógépek mellett. Bár az öreg szakik továbbra is a falba dugható verzióval nyomják, mert annak erősebb a motorja, az akkus verziók könnyebbek és jobban lehet velük mozogni.
 
A kezelhetőség a kulcsa mindennek, ezért gondoljunk úgy a fúrógépvásárlásra, mintha vasalót vagy konyhai eszközt vennénk. Igenis fontos, hogy ergonomikus, női kézbe illő, kis súlyú, könnyen elérhető gombokkal és kapcsolókkal ellátott legyen. (Csinos színekben úgysem kapunk ilyesmit, úgyhogy e szerint ne is keresgéljünk!) Vegyük tehát kézbe, forgassuk meg, emeljük fel, és gondoljunk arra a helyzetre, hogy 5 percig kell festéket kevernünk vele vagy 12 csavart kell egymás után becsavarni. Ha túl nehéz vagy nehezen fogható, válasszunk másikat.
 
Most következnek a praktikus szempontok. Az akkus töltőknél kulcsfontosságú maga az akku. Az olcsóbb kütyüknek NiCd feliratú az energiaforrása, a modernebbeknek és drágábbaknak Li-On. Ha van egy pár ezressel többünk, jobban megéri az utóbbit választani, mert sokkal több ideig tudunk vele dolgozni két töltés között, ráadásul könnyebb is. Persze az is igaz, hogy semmilyen elem nem tart örökké, ezért valamikor a Li-On akkut is cserélni kell, és bár ez jóval később lesz, mint a másik elem esetében, az új akku többe kerül majd. Győződjünk meg arról is, hogy kapható tartalékelem: ezt érdemes egyből megvenni, mert így lehet töltéssel párhuzamosan is dolgozni, ha éppen sürgős a munka.
 
Nőknek nem való 12V-nál nagyobb teljesítményű készülék: ezzel a legtöbb meló elvégezhető, és nem is túl nehéz emelgetni. Persze, ha tudjuk, hogy nem lesznek túl brutális fúrások, akkor vegyük a legkisebb, 9,6V-at.
 

Mit kell tudnia?

A gépek egyik meghatározó adata a tokmány mérete. A tokmány az, amit rászorítunk a fúróra, csavarhúzófejre. Ezt régen egy tokmánykulcssal kellett mozgatni, ma már elég a fúró fejét tekergetni. Nekünk a legtöbb háztartási feladatra, szerelésre a 3/8-as tokmányra lesz szükségünk, ha ½ jelzésűt látunk, gondoljuk meg, mert az a profik szerszáma, ennek megfelelő árral és súllyal.
 
Lényeges, hogy a gép forgásiránya változtatható legyen, ezt ma már a legtöbb masina tudja: így lehet kiszedni például a csavarokat a falból. Kell, hogy legyen rajta sebességállító: ez vagy fokozatokat jelöl, vagy egy egyszerű tekerőgomb. Nagy segítség a kuplung vagy vékony műanyag rúd, amely ütközik majd pl. a fallal, hogy ne nyomjuk túl mélyre a fúrót.
 

Szólj hozzá!

Címkék: fúrógép szerszám


A bejegyzés trackback címe:

https://barkacsszalon.blog.hu/api/trackback/id/tr772086814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása